Frýdek-Místek zná letošního vítěze soutěže o nejlepší vánočku! Tím se stala vánočka se zlatými rozinkami od paní Žanety Žiškové.
Porotu, která byla složená ze zástupců magistrátu města a SŠ gastronomie, oděvnictví a služeb F-M, zajímala hlavně chuť, vůně a vzhled vánočky. O vítězi rozhodli také návštěvníci Adventního městečka, které stále probíhá na místeckém náměstí Svobody.
Recept:
SUROVINY:
- 500g kvalitní hladké mouky
- 150g kvalitního másla
- 250ml vlažného mléka
- 20g droždí
- 3 žloutky od domácích slepiček
- 100g cukru krupice
- 10g pravého vanilkového cukru
- 5g soli
- nastrouhaná citronová kůra z bio citronu a 3 kapky citrónové esence
- špetka mletého anýzu
- 2g muškátového oříšku
- hrst velkých zlatých rozinek namočených přes noc v rumu
- hrst mandlí na ozdobení
- 1 domácí vajíčko na potření vánočky
- moučkový cukr na posypání
POSTUP:
1. Rozinky propláchněte a naložte do rumu (nejlépe přes noc).
2. Založte kvásek – rozdrobte droždí, posypejte vanilkovým cukrem, přidejte 100g mouky a zamíchejte s vlažným mlékem. Nechte ho vzejít (cca 1hodinu).
3. Mezitím si nachystejte ostatní suroviny.
4. Až bude kvásek hotový, smíchejte jej s ostatními surovinami kromě másla a rozinek.
5. Nechte těsto pracovat v robotu cca 15min a až se těsto nebude lepit, přidávejte postupně máslo. Až bude máslo zapracované do těsta, začněte postupně přidávat rozinky a nechte ještě alespoň 10min. hnětat.
6. Mezitím si vyložte plech pečícím papírem.
7. Po vykynutí (až zvětší cca 2-3x svůj objem – trvá to 1-2h., těsto vyklopte z mísy a rozdělte ho na 6 stejných dílů.
8. Z každého dílu udělejte postupně válečky a zapleťte. Postup najdete na YouTube:-) Pokud jste nikdy nepletli, doporučuji to vyzkoušet nejprve třeba s plastelínou:-)
9. Zapletenou vánočku přesuňte na plech, potřete rozšlehaným vajíčkem, posypejte mandlemi a nechte ještě chvíli odpočívat.
10. Poté vložte vánočku do předehřáté trouby na 200 st. a hned teplotu snižte na 160 st. Pečte dozlatova, cca 45.min.
11. Po vychladnutí posypejte moučkovým cukrem.
12. Přeji dobrou chuť!